B2B-veyapay-zeka

Yapay Zeka (AI : Artificial Intelligence), makinelerde insan zekasını oluşturma çabası olarak kısaca tanımlanabilir. Yenilikçi teknojilerle yaşam tarzımızdan iş yapma biçimlerimize kadar her alanda etkili olan AI, ilk olarak 1956’da bir konferansta ortaya atıldı. Otuz yıl öncesine kadar bağımsız bir teknoloji olarak varlığını sürdürürken, internetin yayılması ile teknolojisi katlanarak arttı ve hayatın her alanında yerini aldı.

İnsan aklının potasiyeli çok yüksek olsa da henüz işleyişi ile ilgili bildiklerimiz çok sınırlı. Bu işleyişi tam olarak çözmeden, gerçek potansiyelimizi performansımıza yansıtmamız pek olası gözükmüyor. Tam da bu noktada, işlem kabiliyeti yüksek, dış kaynaklı etkilerden bağımsız bir güç, yapabildiklerimizin sınırını çok yukarı taşıyacak gibi duruyor.

Her gün artan bir tempoda, işinizi daha verimli, daha akıcı, daha uygun maliyetli ve değişen pazar ihtiyaçlarıyla daha iyi başa çıkabilecek hale getirmenin yollarını arıyor olabilirsiniz. Yapay zeka - özellikle AI güdümlü otomasyon - şirketlerin tüm bunları ve daha fazlasını başarmasına yardımcı oluyor. Yapay zekanın günlük iş süreçlerini daha iyi hale getirmesinin birkaç örneğini sizler için toparladık.

Toplantıları iyileştirmek

Yaşadığımız Koronavirüs sürecinde daha da iyi anlaşıldığı gibi, toplantı; sadece gündemini iş üzerine odaklamış biraraya gelme etkinliği değil. İçinde sosyalleşmeyi, fiziksel olarak bir yerde bulunmanın oluşturduğu sinerji ve benzer bir sürü iş yaşantısından bağımsız kavramı da içeren bir etkinlik olduğunu anladık. Sonuçta sosyal varlıklarız ve hepimizin farkına vardığımız ihtiyaçlarımız var. Bu da toplantıların kesinlikle kalıcı olduğu anlamına geliyor. Peki toplantı verimliliği? Tam da bu noktada AI, toplantılar öncesinde, sırasında ve sonrasında var olan yorucu süreçlerde bizlere yardımcı olabilir.

Örneğin, Google Duplex gibi sesli asistanlar sizin için randevu ayarlayabilir. Daha farklı bir örnek olarak, toplantılarınızı dinleyip anlayabilen, önemli olayları ve aksiyonları yakalayabilen ve daha sonra bu notları paylaşabilen Voicea'nın EVA asistanı var. Sonia adlı başka bir araç da benzer bir şey yaparak, tüm konuşmayı yazıya dökmek ve önemli öğeleri ve hareketleri otomatik olarak özetlemek için tasarlanmıştır.

Satış ve pazarlamayı geliştirmek

Kullanıma hazır birçok CRM çözümü artık yapay zeka analitiğini içeriyor ve satış ekiplerinin otomatik olarak değerli içgörüler oluşturmasına olanak tanıyor. Örneğin, Salesforce’un Einstein AI teknolojisi, hangi müşterilerden daha fazla gelir elde etme olasılığının en yüksek olduğunu tahmin edebiliyor. Elbette unutmamak gerekirki, bu tahminlerin doğruluğu sistemin ne kadar veri ile besleniyor olduğu ile doğrudan ilişkili. Bunu şöyle ele alalım; sizin için yüzlece veriyi yorulmadan devamlı şekilde işleyen, karar mekanizmalarını analizle besleyen bir çalışanınız var. Bu yorulmak bilmeyen çalışanınızın hazırladığı bilgilerle donanmış satış görevlileri, zamanlarını ve enerjilerini en önemli noktalara odaklayabilirler.

Ayrıca, kuruluşların satışlarını ve gelirlerini artırmalarına, hedef kitlelerini büyütmelerine yardımcı olan sohbet robotlarının kullanımı da yaygınlaştı. Müşterilerin genel sorunları çözmelerine yardımcı olmak için web sitesine dijital bir asistan ekleyen firmalar, hayal kırıklığına uğramış müşterilerin siteden çıkması nedeniyle kaybedilecek olan milyonlarca dolar değerinde satış tasarrufu sağladılar.

Ürün geliştirme süreçlerini iyileştirmek

Üretken tasarım teknolojisi, yaratıcı süreci artırmak için yapay zekayı nimetlerinde yararlanan bir teknolojik üründür. Üretken tasarım yazılımıyla, tasarım hedeflerinizi ve diğer gereksinimlerinizi girmeniz ve yazılımın bu özellikleri karşılayabilecek tüm olası tasarımları keşfetmesine izin vermeniz yeterlidir. Bu, tek bir fikirden hızlı bir şekilde birden fazla tasarım oluşturabileceğiniz anlamına gelir. Yazılım, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bulmanın tüm ağır işlerini hallederek saatlerce zaman kazandırır. Ayrıca, teslim edilmeyen prototipler oluşturma masrafından da kurtulursunuz.

İçerik oluşturmayı otomatikleştirme

Bu makale bir robot tarafından yazılmadı, isterdik ama editörümüz yazdı. Ama olabilirdi. Çünkü, AI sayesinde makineler artık ilgi çekici, bilgilendirici metinler üretebiliyor. Eğer ilginizi çekerse bu sayfadaki makaleler tamamen bir yapay zeka tarafından yazıldı.

Ürün açıklamaları yazmaktan sektör makaleleri ve raporlarına kadar, çeşitli yapay zeka odaklı içerik araçları mevcut. Örneğin, e-ticaret lideri Alibaba, yalnızca bir saniyede 20.000 satırdan fazla kopya üretebilen AI-CopyWriter adlı bir araç geliştirdi.

Üretim sürecini geliştirmek

Robotların imalatta kullanımı günümüzde oldukça yaygın durumda. Ancak en yeni nesil robotik sistemler, insanlarla birlikte çalışabiliyor ve insan işgücü ile sorunsuz (ve tabiiki güvenli) etkileşim kurabilir. Bu, "cobotlar" veya işbirlikçi robotlar terimlerinin ortaya çıkmasına neden oldu.

Makine görüşü gibi yapay zeka teknolojileri sayesinde, cobot'lar çevrelerindeki insanların farkındalar ve buna göre tepki verebiliyorlar. Bu, iş akışlarının hem insanlardan hem de robotlardan en iyi şekilde yararlanacak şekilde tasarlanabileceği anlamına gelir. Programlaması kolay, kurulumu hızlı ve her biri yaklaşık 24.000 dolarlık ortalama fiyat etiketi ile cobot'lar, küçük ve orta ölçekli firmaların daha büyük üreticilerle rekabet etmesine yardımcı olmak için uygun bir seçenek gibi duruyor. Elbette, yeni modelleri çıkacak ve fiyatı ucuzlayacaktır, biraz beklemekte yarar olabilir.

İşe alımın iyileştirilmesi

İK, AI ile bariz bir eşleşme gibi görünmeyebilir. Yine de AI, işe alım dahil olmak üzere İK süreçlerinde birçok kullanım alanı buluyor. Yılda yaklaşık 30.000 kişiyi işe alan ve 1.8 milyon başvuruyu yöneten Unilever gibi büyük işverenler için işe alma sürecini düzene koymanın ve iyileştirmenin yollarını bulmak çok önemli. Bu nedenle Unilever, adayların ilk değerlendirmelerini kendi evlerinde yapabilen çevrimiçi bir platform oluşturmak için AI işe alım uzmanı Pymetrics ile ortaklık kurdu. Unilever'e göre, adayların bu otomatik taraması sayesinde yaklaşık 70.000 kişi-saatlik görüşme ve aday değerlendirme sürecinde tasarrufa gidildi.

Pazarlama

Yapay zeka satış ve pazarlama süreçlerinde kullanılmaya başlandıktan sonra, web sitelerinden, sosyal medya hesaplarından ve iletişim veritabanlarından gelen veriler, oluşturulan potansiyel müşteri sayısının yanı sıra bu potansiyel müşterilerin kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacak içgörüler için analiz edilebilir. Yapay zeka teknolojisi ve makine öğrenimi sayesinde mümkün olan pazarlama kampanyalarının hiper kişiselleştirilmesi, B2B iş sonuçlarınıa direk etki edecektir. Çünkü doğru müşteriye ilgili içerik doğru zamanda sunulabilir. Lead maliyetlerinde gözle görünür düşüş ne kadar cazip gözükse de, asıl önemli olan kaliteli lead elde etme hayaline bir adım daha yaklaşmak, AI teknolojisinin sunacağı olanaklardan sadece biri. Müşteri ihtiyaçları önceden hesaplanmış satış kampanyaları ile okul çağına gelmiş çocuğu olan müşterinize doğru zamanda ulaştıracağınız reklamlarla rakiplerinizin bir adım öne geçmek artık günümüzün standartı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Hala gidecek çok yolu olan bu teknolojinin mutlaka çözülmemiş sorunları var. Analiz, problem çözme, öngörüler, dil işleme ve benzeri işler için programlanabilen yapılar ve modeller var, ve hatta her gün hızla gelişiyor. Yapay zekanın amacı ve gelecekteki hedefi, tüm karmaşık insan faaliyetlerini otomatikleştirmek, hataları ve önyargıları ortadan kaldırmak olmalıdır. İnsanın tanımlanamayan ve programlanamayan özelliklerinin makinelere aktarılması şu an için çok uzak görülen bir ihtimal. Her geçen gün ortaya çıkan gelişmelerin ışığında emin olduğumuz tek şey, şaşırmaya devam edeceğimizden şüphemizin olmaması.

 

 

 

HIZLI - KOLAY - GÜVENİLİR - SÜRDÜRÜLEBİLİR - HATASIZ


Go To Top