İnsanlık var olduğundan beri, hep sınırlarını genişletmek istedi. Fiziki açıdan oldukça dezavantajlı olarak geldiğimiz dünyada, en büyük avantajımız olan düşünebilme yeteneğimizi her alanda uyguladık ve bu zamana kadar geldik. Her adımda daha da geliştik ve doğanın evrimsel sürecinde çok yol aldık. Bu gelişim süreci artık insan ömrünün kısalığı göz önüne alındığında artık yeterli olmuyor. Gelişimin ve doğal olarak evrimin hızlanmasını beklemek yerine artık kendi kaderimize etki etmeye çabalıyoruz. Yaşam süremizi uzattık, tabiatın akışına hükmetmeye çalışıyoruz. Ancak bir sorun var. Beynimiz belli sınırların içinde ve bu sınırların gelişmesi için beklemeye tahammülümüz yok. Bu noktada yine süper gücümüzü kullanarak, teknolojiyi kaldıraç olarak kullanıyoruz.
Önümüzdeki senelerin bizlere neler getireceğini anlamak için bir pencere açmak istedik. İşte gelecek 10 yılda hayatımızda etkisini giderek daha güçlü hissedeceğimiz 25 teknoloji trendi:

1. Yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi

Yapay sistemlerin akıllıca öğrenme ve hareket etme kabiliyetinin artması dünyamızı kökünden değiştirecektir. Yapay zeka, zamanımızın en büyük teknoloji trendi olma sinyali veriyor ve aynı zamanda bu listedeki diğer birçok çığır açan yeniliğin arkasındaki itici güç olarak yerini alıyor. Yapay Zeka ve B2B dünyası hakkında yazımız ilginizi çekebilir. Buradan ulaşabilirsiniz.

2. Büyük veri ve artırılmış analiz

Büyük Veri terimi, bugün dünya çapında üretilen büyük miktarda verinin katlanarak büyümesini ifade eder. Verileri okuyan, temizleyen ve analiz eden ve bunları eylem için somut tavsiyelere dönüştüren, genellikle yapay zeka teknikleriyle yönlendirilen otomatikleştirilmiş veri analizi sayesinde, artık inanılmaz derecede karmaşık ve çeşitli veri akışlarından içgörüler elde edebilir ve dijital bilgilerle çalışabiliriz.

3. Nesnelerin İnterneti

Bu, İnternet'e bağlı artan sayıda "akıllı" cihaz ve fiziksel nesneler için ortak bir terimdir. Cep telefonlarımızdan bağlı diş fırçalarına ve "akıllı" tost makinelerine kadar kullandığımız ve çok yakın bir gelecekte kullanacağımız cihazların tamamı olarak tanımlamamız mümkün. Bize daha iyi hizmetler sunmak için sürekli olarak veri toplamayan bu cihazlar, bunu yaparken, aynı zamanda bigdata ve yapay zekanın büyümesini de sağlıyorlar.

4. Giyilebilir cihazlar ve cyborg'lar

Fitness alanındaki inovasyonlar ile ivme kazanan cihazlar, şimdi hızla, kullanım sırasında vücuda takılan minyatür bilgisayarların geliştirilmesinde uzmanlaşmış tüm bir endüstriye yayıldı. İnsan liderliğini artırmak ve daha sağlıklı, daha güvenli ve daha verimli bir yaşam tarzını teşvik etmek için tasarlandılar. Gelecekte, "optimize edilmiş insanlar" veya "trans hümanizm" çağını başlatabilecek bir insan ve teknoloji birleşimi yaşayabiliriz.

5. Akıllı kentsel alanlar ve akıllı şehirler

Nesnelerin İnterneti ile yakından bağlantılı olan, dijital yenilikler yoluyla fiziksel alanların - örneğin özel yaşam alanları, iş binaları ve hatta tüm şehirler - ağ oluşturma ve onları "daha akıllı", yani daha teknolojik olarak daha gelişmiş ve verimli hale getirme kavramıdır. Küçük bir örnek olarak; Dubai'deki Burj Bhalifa gibi gökdelenler artık tamamen bağımsız olarak kontrol ediliyor, işletiliyor ve enerji verimli bir şekilde optimize ediliyor.

6. Blokzincirler

"Veri bloklarını" birbirine zincirleme ve "merkezi olmayan defterleri" sürdürme teknolojisi, verileri depolamak, doğrulamak ve korumak için süper güvenli bir yöntemi temsil ediyor. Özellikle son derece gizli işlemleri destekleyen alanlarda (finans sektörü gibi) iş hayatının birçok alanında devrim yaratma potansiyeline sahip.

7. Bulut ve Uç Bilişim

Verileri, hizmet sağlayıcıların bilgisayarlarında depolayan ve İnternet üzerinden kullanıma sunan bir IT altyapısı olan bulut bilgi işlem, veri ve analiz araçlarının daha geniş bir kitleye erişmesine katkıda bulunmuştur. Gelişimin bir sonraki aşaması olan Edge Computing ile veriler, merkezi bir veri merkezinde değil, yerel akıllı cihazlarda (akıllı telefonlar gibi) oluşturulduğu noktada işlenir.

8. Dijital olarak geliştirilmiş gerçekler

Sanal gerçeklik (Virtual Reality), artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) ve karma gerçeklik (Mixed Reality) içeren bu gelişimin merkezinde, bilgisayar destekli gerçeklik deneyimi için giderek daha fazla seçenek sağlama eğilimi yer alıyor. Bu teknolojiler sayesinde zaten oturma odamıza dijital olarak Ikea mobilyalarını yerleştirebiliyor ve en yeni rujları dijital olarak deneyebiliyoruz.

9. Dijital ikizler

Dijital ikiz, fiziksel bir nesnenin, ürünün, sürecin veya ekosistemin dijital kopyasıdır. Bu yenilikçi teknoloji bize, ilişkili riskler veya maliyetler nedeniyle gerçek, fiziksel nesne üzerinde gerçekleştirilemeyecek değişiklikleri ve ayarlamaları test etme fırsatı sunar. İyi bir örnek, bugün arabaların dijital rüzgar tünellerinde test edildiği ve dijital ikizlerin fiziksel yarış arabası yapılmadan önce birçok tur attığı Formal 1'den geliyor.

10. Doğal Dil İşleme (NLP)

Bu teknoloji, yani doğal dil işleme, insanlar ve makineler arasındaki iletişimi ve etkileşimleri önemli ölçüde değiştirdi. Bugün NLP algoritmaları bizim için mesajları özetleyebilir ve hatta tüm kitapları yazabilir. Ek olarak, NLP aşağıdaki iki sesli diyalog sisteminin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur ...

11. Vokal kullanıcı arayüzleri (SBS) ve sohbet robotları

Alexa, Siri, sohbet robotları - çoğumuz için, makinelerle doğrudan iletişimin yaygın bir uygulamasıdır. Gelecekte, giderek daha fazla şirket, bu arayüzler veya sohbet robotları gibi metin tabanlı iletişim sistemleri aracılığıyla müşterileriyle iletişim kanallarını otomatikleştirmeye geçirecek.

12. Bilgisayarla görme ve yüz tanıma

Makineler konuşabilir ... Neden onlar da "görmesinler"? Bu teknoloji, makinelere kendilerini çevreleyen dünyayı görsel olarak işleme, analiz etme ve yorumlama yeteneği verir. Öyleki, çok uzağa gitmeden hepimizin cebinde taşıdığımız akıllı telefonlarımızda bu teknolojiyi kullandığımızı ve çok hızlı adapte olduğumuzu belirtmek gerekiyor. Yüz tanıma teknolojisinin daha gelişkin versiyonları Çin'de, toplu taşıma araçlarında, otellerde ve restoranlarda kullanılıyor.

13. Robotlar ve cobot'lar

Bugünün robot nesli her zamankinden daha akıllı; Çevresine tepki vermeyi ve görevleri insan müdahalesi olmadan bağımsız olarak yapmayı öğrendi. Bazı endüstrilerde, işin geleceği muhtemelen insanlar ve makine meslektaşları arasındaki kesintisiz işbirliğine dayanacaktır. Londra Havalimanı'nda hastanelerde çalışan ve terminalleri dezenfekte eden robotları şimdiden görmek mümkün. Hatta benzer bir görev tanımını daha küçük ölçekte örneklemek gerekirse, birçok evde bulunan temzilik robotlarından bahsetmek olası.

14. Otonom araçlar

2020'ler, her türden motorlu taşıtın (binek otomobiller, taksiler, kamyonlar ve hatta gemiler) insan müdahalesi olmadan tam otomatik olarak gidebildiği ve ticari olarak uygun olduğu on yıl olarak kendini gösterecek. Bu araçların hızlıca hayata yansımasını iki örnekle açıklamak gerekirse; Finlandiya'da çalışan Otonom feribotları, Kaliforniya'da kullanılan sürücüsüz taksileri söylemek mümkün.

15. 5G

Beşinci nesil hücresel ağ teknolojisi, kablosuz ağları daha hızlı, daha akıllıca ve daha güvenilir bir şekilde kullanmamızı sağlar, böylece daha fazla bağlı cihaz veya daha çeşitli veri akışı gibi birçok önemli eğilimi ileriye taşır.

16. Genomik ve Genom Düzenleme

Veri işleme ve veri analizindeki gelişmeler, insan genomu anlayışımızda da inanılmaz sıçramalar yaptı. Bugün, örneğin kansere yol açabilen DNA mutasyonlarının düzeltilmesi gibi hedeflenen müdahalelerle canlı organizmaların genetik yapısını değiştirebiliyoruz.

17. Birlikte yaratıcılık ve arttırılmış tasarım

Yapay zeka sayesinde makineler artık çok sayıda karmaşık görevi de yerine getirebiliyor ve bu nedenle sanat ve tasarım gibi yaratıcı alanlarda da yer edinmiş durumdalar. Sonuç olarak, burada yer alan geliştirme süreçlerinin insanlar ve makineler arasındaki daha yakın işbirliği yönünde değişeceğini varsayabiliriz.

18. Dijital platformlar

Facebook, Uber, Xing ve Airbnb, insanlar arası iletişim ve alışverişi kolaylaştıran dijital platformların iyi bilinen örnekleri. Bu ağlar, yerleşik iş modellerini alt üst ederek birçok geleneksel şirketi platform tabanlı bir iş modelini yeniden düzenlemeye veya uygulamaya zorlamaktadır.

19. Dronlar ve insansız hava araçları

 Uzaktan kumandalı veya kendi kendine yeten bu uçaklar, askeri operasyonların çehresini değiştirdi. Ancak uyguladıkları etki bu noktada bitmiyor; arama kurtarma faaliyetleri, yangınla mücadele, kanun yaptırımı ve ulaşım gibi bir çok alan, drone teknolojisi nedeniyle köklü bir değişim geçiriyor. Otonom uçan taksilerin bile gelmesinin uzun sürmeyeceği bir geleceğe doğru hızla yaklaşıyoruz.

20. Siber güvenlik ve dayanıklılık

Günümüzde işletmeler ağlarına, bilgisayar sistemlerine ve verilerine yönelik benzeri görülmemiş yeni tehditlerle karşı karşıya kaldıkça, bu zorlukların üstesinden gelme yeteneği önümüzdeki on yılda başarının anahtarı olacak.

21. Kuantum bilgisayarlar

Görünüşte çözülemeyen sorunları çözmeyi başaran hayal edilemeyecek kadar hızlı bilgisayarlar; yani Kuantum bilgisayarlar, mevcut son teknolojimizi Taş Devri'nden kalma bir kalıntı gibi gösterecek. Şimdiye kadar, bu alandaki çalışmalar büyük ölçüde laboratuvarda gerçekleştirildi, ancak ilk kuantum bilgisayarlar halihazırda hava ve iklim değişikliği tahminlerini iyileştirmek, yeni ilaçlar ve aşılar geliştirmek için şirketlerde kullanılıyor.

22. Robotik Süreç Otomasyonu (RPA)

Bu teknoloji, yapılandırılmış ve tekrar eden iş süreçlerini otomatikleştirmeyi ve insan çalışanların daha karmaşık, katma değerli görevlere odaklanmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Her endüstriyi etkileyecek akla gelebilecek her şeyi otomatikleştirme eğiliminin bir parçasıdır.

23. Toplu Kişiselleştirme ve Mikro Anlar

Adından da anlaşılacağı gibi toplu kişiselleştirme, büyük ölçüde bireysel ihtiyaçlara göre uyarlanmış ürünleri veya hizmetleri büyük ölçekte sunma yeteneğidir. "Mikro anlar" terimi, benzersiz müşteri deneyimleri yaratmak için ihtiyaçlara doğru anda nasıl yanıt verileceğini bilmeyi ifade eder. Her ikisi de yapay zeka, büyük veri ve analitik gibi teknolojilerle gerçekleştirilebilir. Bu teknoloji, Netflix gibi şirketlerin bize en iyi filmleri önermesini sağlar.

24. 3D baskı ve eklemeli imalat

3D baskıda, üç boyutlu nesneler katman katman oluşturulur ve bu da şirketlerin tamamen yeni ürünler geliştirmesine ve yaratmasına olanak tanır. Günümüzde evlerin yapım aşamasında bu teknolojinin kullanımı için yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Yapım aşamasını hızlandırmasının yanı sıra, eş zamanlı olarak geri dönüştürülmüş materyal kullanımının odak noktasında tutulduğu bu yenilik, yepyeni mimari tasarımlarla karşımıza çıkmaya aday. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen insan organlarının üç boyutlu olarak başarılı şekilde basılabilmesi ise sağlık alanında sınırları çok genişleteceğe benziyor.

25. Nanoteknoloji ve malzeme araştırması

Küçük bir ölçekte malzeme yapılarını anlama ve maddeyi kontrol etme becerisinin artması, dörtlü itici kumaşlar, kendi kendini onaran makbuzlar ve esnek cep telefonları ve ekranlar gibi umut verici yeni malzemelerin ve ürünlerin geliştirilmesine yol açmaktadır.

 

 

 

HIZLI - KOLAY - GÜVENİLİR - SÜRDÜRÜLEBİLİR - HATASIZ


Go To Top