5 Şubat gecesini 6 Şubat’a bağlayan gece, 10 ilimizde deprem felaketini yaşadık, artçılar ve yeni sarsıntılarla yaklaşık üç haftadır uykularımız kaçık. Deprem bölgesinde yaşadığımızı bile bile, bilim insanlarının açıklamalarını göz ardı ettik. Korku bize bilimin ışığına sığındırıyor şimdilerde. 

Bu yazımızda deprem ile ilgili yazılımlardan bahsetmenin sırası diye düşünüyoruz:

Donanımhaber.com’un haberine göre; Kahramanmaraş'ta yaşanan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem felaketinin ardından Türk yazılımcılar harekete geçti ve göçük altında kalan vatandaşlarımız için yazılım geliştirmeye başladılar.

Bu yazılım sayesinde, sosyal medyadaki yardım çağrıları haritayla eşleştirilecek. 

IT sektöründe çalışan Eser Ozvataf ve Furkan Kılıç tarafından başlatılan ve  gönüllülük esasıyla yürütülen yazılım projesi ilhamını sosyal medyadan aldı. Deprem sonrası insanlara nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda kafa yoran Türk yazılımcıların aklına, bu tür felaketlerden sonra ana iletişim araçlarından biri olan sosyal medya geldi. Geliştirilen yazılım Twitter ve Instagram gibi sosyal medya hesaplarından gelen yardım çağrılarını topluyor ve toplanan bu datayı harita ile eşleştirip anlamlı hale getirerek, isteyen tüm Sivil Toplum Kuruluşları'nın kullanımına sunmayı amaçlıyor.

Dünyada bu tür yazılımların örnekleri var. İsterseniz birlikte inceleyelim:

Dünyamızın gerçek zamanlı olarak nasıl hareket ettiğini ve sallandığını tespit edebilmemiz için bir yazılım geliştirilmiş. "Sismik Gürültü" olarak tabir edilen fırtına, toprak kayması ve deprem gibi doğal kaynakların farkına varmamızı sağlıyor. 

Dünyadaki en eksiksiz deprem aktivitesi listelerinden biriyle güncel kalmamız sağlanarak sismograflara kaydedilen binlerce olaya şahit olmamız için tasarlanmış bu uygulama sayesinde bilim insanları ile aynı araçları kullanmış oluyoruz.

Kurulumu ve hepsi bir arada mobil uygulamasına bağlanması çok kolay. Profesyonel düzeyde donanım ile iğne düşmesinden büyük bir depreme kadar her şeyi görebiliyoruz.

Araştırmak isteyenler için link:

https://raspberryshake.org/hobbyists/?gclid=CjwKCAiAl9efBhAkEiwA4TorikeIuXGNUnZpRPBYBbCVOyDmo3MfrvPq1vCn8q3G_7ttFArWxLQmRRoCuG0QAvD_BwE

Haber linki: https://www.donanimhaber.com/turk-yazilimcilar-birlesti-deprem-icin-yazilim-gelistiriliyor--160253

deprem

Yapı Aracı Analiz Programı

Kuru, Doymuş ve Kısmen Doymuş Zeminler ve Kaya Kütlesi için Statik, Konsolidasyon ve Dinamik Analizler gerçekleştiren yazılım.

Hem SMAP-2D hem de SMAP-3D, kuru, doymuş veya kısmen doymuş zeminlerin ve gözenekli kayaların statik, konsolidasyon veya dinamik tepkisini hesaplamak için uygulanabilen son teknoloji ürünü çok fazlı doğrusal olmayan sonlu eleman analiz programlarından.

Hem SMAP-2D hem de SMAP-3D, statik analizi ve ardından uygun sınır değişikliği ile dinamik analizi sürekli olarak gerçekleştirebildikleri için özellikle deprem analizi için yararlı özelliklere sahip.

SMAP-2D, küresel simetri, düzlem gerilimi ve eksen simetrisi konfigürasyonlarını hesaba katan 2 boyutlu versiyon. Ve SMAP-3D, 3 boyutlu Versiyon.

Son yirmi yılda, programlar teorik ve deneysel araştırma çalışmalarının sonuçlarına dayalı olarak sürekli olarak geliştirilmiştir. Programlar, hem araştırmacı hem de uygulamacı mühendisler için doymuş veya kısmen doymuş zeminlerin ve gözenekli kayaların jeomekanik tepkisini incelemek için yararlı bir araç olabilir.

Umuyoruz ki; çok yakın bir zamanda deprem olacağını çok önceden bizlere haber verecek kadar bilimin sınırsızlığından yararlanabiliriz. Hepimize geçmiş olsun…

 

 

 

 

HIZLI - KOLAY - GÜVENİLİR - SÜRDÜRÜLEBİLİR - HATASIZ


Go To Top