Kurumsal hizmetlerin ve bilgi teknolojileri ortamının işletimi ve yönetimi için gereken bileşenler, BT ( Bilgi Teknolojileri) alt yapısı olarak ifade edilir. Çok Şubeli Dağıtık Ağ (Distributed Network) da bunlardan biridir.

Dağıtık Ağ, kurumsal network kaynaklarının farklı şekillerde yönetilmesini sağlayan, işlemleri düzenlemek, ayarlamak için yazılıma güvenerek birden fazla bilgisayarın birbirine bağlandığı, farklı ağlardan erişime katılan yöneticilerin bant genişliği, veri birleştirme, erişim kontrolü gibi işlemlerin uygulanabildiği bir BT altyapısıdır. 

Her bir cihaz yapılandırmaya sahip olsa da Dağıtık Ağ sayesinde, etkin bir şekilde birbiriyle iletişim kurar.

  • Dağıtık Ağlar, ağ içindeki herhangi bir sunucuda gerçekleşen arızada kesintiye uğramaz.
  • Merkezi ağlara kıyasla performans ihtiyaçlarına göre, kolaylıkla ölçeklendirilebilir.
  • Tüm ağa yayılan ağ trafiğini ölçeklendirmek kolay olduğu için problem yaşama olasılığı ortadan kalkar. 

DAĞITIK AĞ SİSTEMLERİ (Distributed Network) NELERDİR

Dağıtık ağlarda düzenleme şekline bağlı olarak iki farklı sistem bulunur:

CLIENT SİSTEMLER

Bir ağ üzerinde, bilgiye erişim yetkisi hizmet aldığı sunucu bilgisayarlar tarafından belirlenen bilgisayarlara Client denir.

İşlemcilerin, veri için sunucu ile sürekli iletişim içinde bulunduğu ve veriyi biçimlendirecek yöneticilere aktarılan sisteme de Client Sistemler denir.

PEER to PEER (Eşten Eşe Sistemler)

İki ayrı bilgisayar arasında veri oluşturmak için kullanılan protokole denir. Bu sistemlerde, her bilgisayar eşit durumdadır ve her makine kendi kaynaklarından sorumludur. 

DAĞITIK AĞLARIN (Distributed Network) FAYDALARI

Bu ağlar, kurulum esnasında yüksek maliyetlere sebep olsa da uzun vadede yararlı olurlar yani maliyeti etkin yapılardır. Yüzde yüz verimlilik sağlarlar. Merkezi izleme olanağı sunarak ağ yönetimini kolaylaştırırlar. 

Tek bir sunucunun iş için gerekli tüm uygulamalarını çalıştırdığı ve tüm verilere sahip olduğu merkezi ağların aksine, erişilebilen kaynakların bir dizi alt ağ, cihaz ve erişim noktasına yayıldığı için dağıtık ağlar, uzak ofisler gibi birçok merkezi ağı birbirine bağlar. 

Ölçeklenebilirlik: Dağıtık Ağlar, oluşumları gereği esnektir. İş yükü arttığında yeni iş istasyonları eklenebilir. Merkezi sistemlerdeki gibi ana yapıyı geliştirmeye, gerek görülmez. Donanım sayısında da herhangi bir kısıtlama olmadığı için iş yükü kolayca giderilebilir.

Güvenilirlik/Dayanıklılık: Diğer sistemlerden farklı olarak çok daha güvenilir yapılardır zira herhangi bir node içerisinde sorun olsa bile diğer node’lar üzerinden çalışma devam eder. 

Gecikme: Gecikme, BT altyapılarında son derece düşüktür. Node hangi kullanıcıya yakınsa sistem yakın mesafe üzerinden çalışır ve gecikme olasılığı azalır.

DAĞITIK AĞARDA SİBER GÜVENLİK ve BULUT ÇÖZÜMÜ

Dağıtık ağların yönetimini basit ve kolay hale getirmenin yolu, bulut bilişim çözümlerine dayalı birleşik bir ağ yönetim sistemi kullanmaktan geçer. Bulut bilişim çözümleri, dağıtık ağa dair tüm özelleştirme seçeneklerinin görülebildiği bir kontrol paneliyle beraber kullanılır. Tüm süreç ve ayarlara bulut üzerinden erişildiği için, ağ yönetim sistemini ofiste bulundurmak ya da bakımını yapmak için ek donanımlara ihtiyaç duyulmaması sağlanır.

 

 

 

HIZLI - KOLAY - GÜVENİLİR - SÜRDÜRÜLEBİLİR - HATASIZ


Go To Top