Mobil cihazların fonksiyonlarının git gide çeşitlenmesiyle birlikte, mobil pazarlamaya paralel yenilikçi çözümler de gelişti. Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojilerinin akıllı telefonların derinliği algılayabilen yüksek çözünürlüklü kameralarıyla uyumlu şekilde AR teknolojisinin mobil pazarlama alanında kullanımında farklı yaklaşımlar gelişti. AR, farklı endüstrilerden farklı işletmeler için gerçek dünyanın ötesinde bir dünya üzerinden yaratıcı çözümler sunarak markaların iletişiminde yaratıcı bir role büründü.

Teknoloji meraklılarının merakla takip ettiği AR gelişmeleri, online tüketicilerin markaların ürünleri ya da hizmetleri hakkında bilmek istedikleri hakkında çok boyutlu görüntü desteğiyle bilgiler sunuyor. Pazarlama açısından bir markanın AR çözümleri kullanması, markanın ürünlerinin veya hizmetlerinin hedef kitlesine ifade edilmesinde sonsuz yaratıcı bir kuvvete dönüşüyor. 

Artırılmış Gerçeklik (AR) Pazarlamada ve İletişimde Nasıl Kullanılır? 

Her kullanıcıya hitap eden AR teknolojisinin kullanıcı kitlesi çok geniş olduğundan, hemen her çeşit hedef kitle grubu için stratejik anlamda özelleştirilebilir. Bu alanda yapılan uygulamalar, son derece yaygın kullanılan akıllı telefonlarla veya tablet vb. araçlarla milyonlarca kişiye ulaşabilir ve uygulanabilir. 

Markanın kişiselleştirilmiş deneyimler sunması, marka iletişimi ve pazarlama iletişimi açısından önceden belirlenen iş hedeflerine ulaşmada faydalar sunar. Sanal öğelerle güçlendiren artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanımı özellikle pandemiyle birlikte eve kapanma süreçleri ve sonrasında yaygınlaştı. AR teknolojisinin gelişimiyle birlikte, markaların ürünlerinin ya da hizmet şemalarının detaylı anlatımı, kullanım kılavuzları veya broşürlerinin çok boyutlu olarak izlenebilmesi mümkün. Böylece AR, pazarlama veya tanıtım alanında modern ve işlevsel bir iletişim aracı haline geldi. Tüketicinin uzun uzun okuması gereken materyaller yerine, bir ürün ya da hizmeti hızlıca kavramasını sağlaması açısından da daha keyifli bir kullanım sunan bu teknoloji, müşterinin zamandan tasarruf etmesini ve daha keyifli bir uygulama deneyimlemesini sağlıyor. 

Kuruluşların, sosyal sorumluluk kampanyaları, sponsor oldukları etkinlikler veya benzer iletişim çalışmaları için de cep telefonu, tabletler veya AR gözlükleri aracılığıyla kişiselleştirilebilir, mekana ya da bireylere uygulanabilir şekilde kullanılan AR, marka iletişiminde hedef kitle gruplarının interaktif şekilde iletişime dahil olmasını kolaylaştırıyor. Tüketici, içinde kendine ilişkin bir şeyler bulabildiği bu pazarlama yönteminde kendini daha özel hissedebiliyor. Ayrıca, bir cihazın nasıl tamir edileceğini karmaşık bir tamirin nasıl adım adım yapılabileceğini kolayca öğrenme imkânı buluyor. Böylece hem mevcut müşteri için hem de mevcut müşterilere eklenmek istenen potansiyel müşteriyi çekmek için yaratıcı çözümler sağlanabiliyor. AR, kullanımı montaj hatları için de kullanılıyor. Örneğin Boeing, BMW ve Volkswagen imalat ve montaj süreçlerini iyileştirmek için montaj hattında artırılmış gerçeklik kullanıyor. 

Bu özel teknolojinin muhatapları, markaların hedef kitlesinde bulunan müşterilerle sınırlı değil. Organizasyon yapılarına paralel olarak çeşitli insan kaynakları ihtiyaçlarına göre, markanın veya kurumun çalışanları için de kullanılabiliyor. Oryantasyon programlarına büyük katkılar sunabilen tasarımlarla oluşturulan yaratıcı AR uygulamaları sayesinde, çalışanlar iş yeri hakkında bilgi edinebiliyor, diğer çalışanları veya çalışma biçimlerini hızlıca kavrayabiliyor. Ayrıca, tıp ya da diğer branşlarda, eğitim alanındaki eğitim uygulamalarında da kullanılabiliyor. Görüldüğü gibi, AR yalnızca çalışanın işe adaptasyonuna hizmet etmeye değil, aynı zamanda kurumsal kültürü benimsemeye veya eğitimlere de katkı sağlıyor. Dolayısıyla pazarlama, İK çözümü olarak algılanabileceği gibi kurumsal iletişim stratejilerinin uygulanabileceği bir iletişim taktiği olarak da karşımıza çıkıyor. Bunun dışında, son yıllarda popülaritesini günden güne artıran oyunlar da bu teknolojinin sıklıkla kullanıldığı alanlardır. 

Gerçek ile sanal dünya arasındaki çizgileri kaldıran AR deneyimi, herhangi bir uygulama indirmeden bağımsız olarak da web tarayıcıları üzerinden de kullanılabiliyor. Mobil uygulamalar ve AR akıllı gözlükler hızla gelişirken, AR deneyimi günden güne gelişiyor. Web XR olarak da adlandırılan kavram içerisinde, AR / VR gibi tüm kapsayıcı teknolojileri barındırarak, bir uygulamaya bağlı indirme gerektirmeksizin; ürünleri, objeleri, kullanıcılara üçboyutlu haliyle görmeyi sağlıyor.

AR teknolojisi git gide hayatımıza daha fazla girecek. Çok yakın bir gelecekte akıllı gözlükler ve biyonik kontak lenslerin yaygınlaşması bekleniyor. Genişletilmiş Gerçeklik - XR (Extended Reality) olarak adlandırılacağı ön görülen bu bütünleşik teknolojinin yakın gelecekte markalar veya kurumlar tarafından sıkça kullanılması bekleniyor. Böylece, bilgisayar evreni ve gerçek evren arasındaki çizginin bulanıklaştığı; görme, hissetme, dokunma, koklama, duyma duyularını oluşturulan yeni bir evrene doğru ilerleyeceğimiz söylenebilir. Bu noktada markalar ya da kurumlar açısından kritik olan nokta, kullanıcının AR tasarımını ilk kullandığındaki heyecanının sonrakilerde kaybolacağıdır. Bu nedenle, sonraki kullanımlarda daha çok faydaya ve mesajın niteliğine odaklanılacağı; dolayısıyla birçok araçta/mecrada olduğu gibi anlamlı şekilde fark yaratacak olanın araçtan ziyade içerik olduğu unutulmamalıdır.

 

 

 

HIZLI - KOLAY - GÜVENİLİR - SÜRDÜRÜLEBİLİR - HATASIZ


Go To Top