İşletmelerin geleneksel iş modellerini ve süreçlerini dijital teknolojilerle dönüştürme süreci olarak bilinen dijital dönüşüm, günümüz işletmelerinde bir zorunluluk haline geldi. Dijital dönüşüm, modern işletmelerde iş süreçlerini, operasyonları ve müşteri deneyimini geliştirme potansiyeliyle ve birçok avantaj potansiyeliyle, hayati öneme sahip bir işletme yatırımı olarak görülüyor. Diğer yandan, yakın gelecekte dijital dönüşümün bambaşka boyutlara ulaşacağı tahmin ediliyor. İşletmelerin yapay zekâ, AR/VR, IoT ve diğer gelişmekte olan teknolojilere bütçe ayırmakla kalmayıp, bu alanlardaki gelişmelere adapte olmak için yatırımlarını stratejik olarak güçlendirmeleri zorunlu hale gelecek.

İşletmelere Özel Dijital Dönüşüm İhtiyacı

Dijital teknolojilerin kullanımıyla iş süreçlerindeki verimlilik artar, işletmeler talepler karşısında daha esnek ve çevik hale gelir, böylece rekabet avantajı elde edilir. Rakiplere kıyasla, daha hızlı, yenilikçi, verimli operasyon süreçleri sağlanarak, bu süreçlerin daha düşük maliyetlerle sürdürülmesi mümkün hale gelir. Dijital dönüşümle işletmeler, müşteri deneyimini önemli ölçüde iyileştirebilir. İşletmeler, dijital kanallar aracılığıyla müşterilere daha kişiselleştirilmiş hizmetler sunabilir, müşteri geri bildirimlerini daha etkin bir şekilde değerlendirebilir ve müşteriyle etkileşim artırılabilir. Dijital dönüşüm, değişen pazar koşullarına hızla uyum sağlamayı, yeni ürün ve hizmetler geliştirmeyi pazara ve müşteri taleplerine daha çevik cevap vermeye olanak tanır. Bu sayede işletmeler, küresel pazarlara daha etkili şekilde ulaşabilir, büyük veri analitiği ve veri madenciliği gibi teknolojileri kullanarak, işletme performansını daha iyi anlayabilir, daha iyi kararlar alabilir ve stratejik yönlendirmelerini verilere dayandırabilirler.  Tüm bu avantajlar, işletmelerin dijital dönüşüme modern ve vizyoner bir ticari gelişim için duyduğu ihtiyacın göstergesidir.

Günümüz Gelişmelerinin Dijital Dönüşüme Etkisi

Son yıllarda küresel Kovid salgını ve diğer toplumsal engebelerle, varoluşsal tehditler yaşanan küresel ekonomide, işletmeler ticaret sahnesinden silinmeye varabilecek birçok krizle baş etmek zorunda kaldı.  Bu nedenle, daha esnek ve çevik cevap verebilme kabiliyeti işletmeler için önem kazanırken, dönüşüm yolunda yatırımlar önemini artırdı. Twilio'nun dijital dönüşüm istatistiklerine göre, bu küresel kriz işletmelerin dijital dönüşüm oranlarını ortalama 6 yıl hızlandırdı. Yine Kovid neticelerinin etkisiyle, yalnızca lojistik sektöründe kaydedilen küresel dijital dönüşüm harcamalarının 2027 yılına kadar 84,6 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Dijital dönüşümdeki bu hızlı ilerleme, modern işletmelerde birçok süreçte işleyişin, dijital dönüşüm alt yapısıyla birlikte yeni bir boyuta evrilmesini etkiledi. Otomasyon, veri analitiği ve yapay zekâ gibi teknolojiler, işletmelerin süreçlerini daha verimli hale getirdiğinden ve kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağladığından, işletmeler bu alanlara yatırımlarını artırdı. Uzmanlara göre, biraz işletme ihtiyaçlarında özelleştirme ile birçok iş kolunda AI kullanımı sağlanarak, her iş fonksiyonunda yapay zekâ kullanılarak iş gücünün performansı güçlendirilebilir. Bu durumun, özellikle yılsonunda tüm işletmelere yayılması bekleniyor.

Küresel Dijital Dönüşüm Pazarının Geleceği

Küresel dijital dönüşüm pazarı, teknolojik ilerlemelerin iş dünyasını ve toplumları dönüştürdüğü bir ortamda giderek büyümekte Bu, yapay zekâ, büyük veri analitiği, bulut bilişim, nesnelerin interneti (IoT), otomasyon ve diğer teknolojilerin kullanımını içerir. Küresel çapta dijital dönüşüm pazarı, özellikle küresel Kovid salgını başından bu yana bir hayli gelişti. Küresel dijital dönüşümde pazar hacmi 2020 yılı itibariyle 469,8 milyar dolar seviyesindeydi. Salgın döneminin etkilerinden kaynaklanan bir dijital dönüşüm rağbetiyle birlikte, dijital dönüşüm pazarı hızla büyüdü. Uzmanlar, pazar hacminin önümüzdeki yıl, 1.009,8 milyar dolara ulaşacağını işaret ediyor.

Küresel dijital dönüşüm pazarı, son yıllarda hızla gelişen ve evrilen bir alan olarak anılıyor. Bu pazarın gelişimine etki eden en önemli önemli ana faktör teknolojik ilerlemelerin hız kazanmasıdır. Yapay zekâ, büyük veri analitiği, bulut bilişim, nesnelerin interneti (IoT) ve otomasyon teknolojisi gibi teknolojilerin gelişimi, dijital dönüşüm ivmesini yükselten en önemli unsurdur. Diğer yandan, dijital dönüşümün başarılı olabilmesi için toplumun geniş kesimlerince benimsenmesi önemlidir. Yapay zekânın bu yıl Fortune 500 şirketleri için öncelik listesinin en üst sıralarına yükseldiği ve önümüzdeki yıl büyük şirketler arasındaki yeni trendin  ‘kuruluşların yapay zekâ girişimlerine liderlik etmek üzere bir "Yapay Zekâ Şefi" ataması’ olacağı düşünülüyor. Hatta ABD hükümeti genelinde 400'den fazla yeni Yapay Zekâ Şefi’nin işe alınacağı ifade ediliyor. İşletmeler, önümüzdeki yıllarda yapay zekâyı ve dijital dönüşümü, işletmeleri için ne kadar özgün ne kadar mahir ve ne kadar özelleştirilebilmiş olarak kullanabileceğiyle ilgilenecek. Her işletmede dijital dönüşüm alt yapısının üzerine nasıl ufak farklar koyarak ön plana çıkabileceklerini hesaplayacak ve bu özel bir uzmanlık alanı ve belki yeni bir pazar yaratacak.

Markets and Markets'a göre, dijital dönüşüm pazar büyüklüğünün 2021'de 521,5 milyar dolardan 2026'da 127,5 milyar dolara çıkarak %19,1'lik yıllık bileşik büyüme oranıyla büyümesi ön görülüyor. Bir başka deyişle, önümüzdeki yıllar, dijital dönüşümün geniş kesimlerce benimseneceği, ticaretin boyut değiştireceği yıllar olacak. Bu bağlamda, küresel dijital dönüşüm pazarı sürekli olarak teknolojik yenilikler, endüstriyel ihtiyaçlar ve toplumsal değişimler doğrultusunda şekillenmeye devam edecek.

 

 

 

HIZLI - KOLAY - GÜVENİLİR - SÜRDÜRÜLEBİLİR - HATASIZ


Go To Top