Sektörde varlığını sürdürmek isteyen işletmeler, müşterilere en iyi hizmeti sunmak üzere, müşteri ihtiyaçlarına daha hızlı ve doğru şekilde karşılık verebilmeyi arzular. Verinin, tüm karar verme ve iş süreçlerinde hayati bir rol oynaması, müşteri veri yönetimini sağlamayı ve operasyonel süreçleri bu yönde iyileştirmeyi gerekli kılar. 

Son yıllarda yaşanan ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeler dünya çapında birçok sektörü etkilerken, işletmelerin de dijital dönüşüm ihtiyacı arttı. Dijital dönüşüme adım atmayan ya da geç adım atan şirketler, gelecekte benzer sorunlar yaşamamak adına dijital dönüşümünü tasarlamanın önemini kavrayarak, buna yatırım yapmaya başladı ya da hali hazırdaki yatırımlarını artırma kararı aldı. Bu sayede işletmeler “akıllı işletme” olma süreçlerine adım attı.

Akıllı İşletmelerde Dijital Dönüşüm

Bilgi teknolojilerinin yoğun kullanımını gerektiren şirketlerin, iş süreçlerini dijital yani elektronik ortama taşımaları ve bu anlamda gereken dijital altyapı entegrasyonlarını oluşturarak yönetmeleri anlamına gelir. Bu anlamda “Akıllı İşletme” kavramı, veriyi ve teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak iş gücünü daha verimli hale getiren şirketleri tanımlar. Nesnelerin interneti, büyük verinin kullanımı, makine öğrenmesi, bulut tabanlı uygulamalar, akıllı ERP gibi son teknolojik gelişmelerle operasyonel süreçlerinin düzenlenmesi ve bunun sürdürülmesine de “akıllı işletme dönüşümü” olarak karşımıza çıkar. 

Akıllı işletme dönüşümü sayesinde, müşterilerin ihtiyaç duyduğu ürünleri tespit etmede, müşteri talep sıklıklarını belirlemede ve takip etmede, lojistiği veya diğer süreçleri planlamada verilerin gücünden faydalanmak mümkün oluyor. Bu da müşteri ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre planlama yaparak, iş gücünü verimli kullanmayı ve müşteri memnuniyetini pekiştirmeyi getiriyor. Akıllı işletme olmayı bir fırsat olarak gören şirketler, doğru stratejiyle satışlarını sürdürmek için; iş gücüne en uygun dijital entegrasyon çözümlerini ve uygulamalarını hayata geçirirken, dijital dönüşüm danışmanlarının işletme özelinde belirlediği dijital entegrasyon sistemlerini kullanmayı tercih ediyor. Bulut ve bulut yönetimli sistemler, sistemler arası entegrasyon, pazar yeri entegrasyonu, otomasyon gibi çözümlerle her ölçekten ve sektörden işletme, pazarlama gücünü birkaç katına çıkarabilir. Dijital dönüşümle akıllı işletmelere dönüşen işletmeler; hem kurum içi iletişimi ve kurumsal muhataplarla iletişimi güçlendirerek hem de pazarlama hedeflerine daha hızlı ulaşarak uzun vadede kurumsal itibarını artırabilir. 

Süreçlerin tasarımını doğru kurgulamak, hata oranını en aza indirgeyerek planlamak, bazen aylar öncesine bazen neredeyse bir yıla varan hazırlık süreçlerinde ve planlarda doğru eylemleri beraberinde getirir. Bu da aksi hallerde yaşanacak ciddi mali kayıplardan kurtulmak anlamına gelir. Stok optimizasyonu, satış süreci, depo ve nakliye optimizasyonu gibi önemli krizlere ve mali kayıplara açık süreçlerin dijitalleşmesi de müşterilerle ve/veya işbirliğinde olunan işletmelerle ilişkilerin karşılıklı memnuniyetle sürdürülmesine büyük ölçüde yardımcı olur. Müşteri deneyiminin odak nokta olarak belirlendiği günümüz ticari anlayışında, bu sistemleşme işletmelerin pazardaki gücünü ve başarısını artırmayı sağlar.

Akıllı İşletmelerde Kullanılacak İleri Çözüm Trendleri

Küresel ekonomiye yön veren işletmelerin iş süreçlerinde yer alacak ileri çözüm trendleri şöyle sıralanabilir:

  • Yapay zekâ gelişmelerine bağlı olarak otomasyonun üst seviyesi olan Hiperotomasyon 2.0. ∙ Tüm ekipmanların iletişiminin artacağı yeni nesil robotlar 
  • Drone'lar, robotlar ve görevleri verimli ve diğer otonom teknolojileri kapsayan özerk araçların gelişmiş versiyonları 
  • Dijital tedarik zinciri ikizleri
  • Tedarik zincirine ilişkin daha derin iç görüler sağlayan veri yorumlama 
  • Gelişmiş güvenlik ağı için iş birliğinde olan işletmelerin güvenliğini ve emniyetini sağlamak üzere yapılandırılmış ileri teknoloji uygulamalar 
  • Ağ genelinde gerçek zamanlı dijital bağlantılar sunan üst düzey gelişmiş bir ekosistem ∙ Sürdürülebilirlik hedeflerini ve ölçümlerini destekleyen araçlar

Akıllı İşletmeler ve Yakın Gelecek

Yapay zekâ, makine öğrenmesi, nesnelerin interneti (IoT), gelişmiş analitikler ve blockchain gelişmenin sınırlarını zorlarken, işletmeler tarafında çeşitli iş çözümlerine dönüşmesi hızla ana akım haline geliyor. 

Tüm bu teknolojik yeniliklerin daha da gelişmesiyle, verilerin toplanıp analiz edilmesinden ziyade, geleceğe yönelik müşteri yönelimlerinin çok daha detaylı şekilde tahmin edilecek ve algoritmik verilerle, müşteri talep değişikliklerini yorumlamak gibi dijital nimetler konuşulacak. Böylece işletmelerin tüm süreçlerini buna göre planlaması ve optimize etmesiyle birlikte, rekabette çok daha farklı dinamikler ayrıştırıcı rol almaya başlayacak. Farklılaşmak isteyen işletmelerde; iletişim, marka, itibar,şirket imajı, kurumsal değerler ve tüketici değeri algısı gibi konularda değerler yaratmak ön plana çıkacak. 

Teknolojiden güç alarak değer yaratan işletmeler, yarattıkları değerlerle farklılaşarak ön plana çıkabilecek. Endüstri 4.0 yolculuğundaki gelişmeleri sindirebilen ve doğru kullanarak iş gücünü teknolojiyle donatan vizyoner işletmeler, Endüstri 4.0, 5.0, 6.0, 7.0 gibi endüstri devrimlere daha hazır olacak. 

Dördüncü endüstriyel devrime geçişin belki de ilk yıllarında olduğumuzu düşünürsek, bunun neler getireceğini hangi yönleriyle ve nasıl bir hızda değişimi getireceğini söylemek henüz mümkün olmasa da; önümüzdeki 10 - 15 yıl içinde, sanayinin, ekonominin, üretim ve tüketimin bugünkünden epey farklı olacağını tahmin etmek zor değil.

 

 

 

 

HIZLI - KOLAY - GÜVENİLİR - SÜRDÜRÜLEBİLİR - HATASIZ


Go To Top